Vandaag zijn wij open van 09:00 tot 22:00

Goudse Houtsingel 101, Gouda

Paard & Gedrag

Lessen over het natuurlijke paardengedrag

Wil je alles weten over het gedrag van paarden? Misschien zelfs het gedrag kunnen beïnvloeden? Volg dan de lessen Paard en Gedrag bij de Goudse Manege, de enige manege in Gouda en omstreken die deze lessen aanbiedt.

Momenten dat het paard onvoorspelbaar reageert. Onder het zadel of in de stal, iedereen kent het wel. Tijdens de lessen Paard en Gedrag leer je het gedrag van een paard lezen en begrijpen. Door het paard in paardentaal de vraag te stellen, kom je samen verder, overwin je samen spannende obstakels als een zeil of een vliegengordijn en communiceer je met lichaamstaal in de roundpen. Onze gedragstrainer leert je door middel van interactieve lessen stap voor stap hoe een paard denkt en hoe jij het paard kan begeleiden .

De cursus is effectief voor mensen die kennis op willen doen over het paardengedrag. Ook voor mensen met een angst voor paarden of paardrijden is deze cursus een groot voordeel. Angst voor paarden komt vaak voort uit de onvoorspelbaarheid van dier. Door middel van de lessen leer je over het gedrag en hoe jij daar als mens op kan inspelen. Hierdoor is het paard niet meer onvoorspelbaar voor jou!

Niveau 1

De lessen zijn verdeeld in 3 niveaus. Bij niveau 1 leer je de basis, hierbij staan twee dingen centraal. Als eerste leer je over het natuurlijke gedrag van een paard. Paarden zijn van nature vluchtdieren. Dat betekent hij of zij vlucht zodra het iets ziet wat onbekend is. Daarnaast is een paard een kudde dier. Dit betekent dat een paard van nature een hiërarchie is gewend en luistert naar een leider. Ten tweede zal je leren hoe je zelf overkomt naar een paard, hoe je je lichaam effectief gebruikt in de non-verbale communicatie naar het paard toe en hoe je efficiënt met lijnen om kan gaan als hulpmiddel. Dit is de basiskennis voor de communicatie met een paard.

Tijdens de lessen gaan we aan de slag met vier verschillende trainingsvormen vanaf de grond namelijk; grondwerk, het overwinnen van obstakels, loswerken en het werken met een enkele longe, ter voorbereiding op de dubbele longe. Alle vier dragen ze bij aan het ontwikkelen van jou als betrouwbare begeleider van het paard. Daarnaast leer je hoe je het paard kan leren om te gaan met onbekende of spannende dingen.

Niveau 2 en 3

Nadat niveau 1 is afgerond kan verder worden gegaan met niveau 2 en 3. In niveau 2 ga je verder naar de dubbele longe. Je leert hoe je je lijnen moet gebruiken om het paard beter te laten bewegen. Dit wordt afgewisseld met grondwerk en ‘dansen met het paard’. Naarmate de cursus vordert wordt de theorie en de praktijk verder uitgelegd. Vooral het paard leren omgaan met angst en prikkels, wordt verder uitgediept en je leert om consequent te zijn naar jezelf en naar het paard. In Niveau 3 leer je paarden met uitdagender gedrag te trainen, richting het trailerladen.

Even voorstellen…

Frida van der Veen

Op zevenjarige leeftijd begon Frida met paardrijden. Als kind kwam ze veel bij een paardenhandelaar in Drenthe en ze begon zich te verdiepen in de boeken van Monty Roberts. Tijdens haar studietijd is zij begonnen met de cursus ‘communiceren met paarden’ en heeft dit vervolgens verder uitgewerkt tijdens de opleiding bij e-quine.com. Aanvullend heeft zij niveau 1 van de revalidatieopleiding van Equi-care plus afgerond.

Frida heeft werkervaring op stallen in Nederland, Zweden en Canada en als boswachter te paard.

Praktische informatie

Om mee te kunnen doen aan deze lessen is geen vereiste voorkennis nodig. Wel is de minimum leeftijd 18 jaar. De lessen zijn wekelijks op een kwartaalkaart volwassenen.
Voor vragen kunt u een mail sturen naar info@degoudsemanege.nl

De cursus is mede ontwikkeld en onder auspiciën van E-quine.com tot stand gekomen en kan wellicht ook een leuke opstart zijn voor de instructeurs cursus van E-quine.